Gezinsgroepen voor Eritrese & Syrische gezinnen- Zwijndrecht

Wat is een gezinsgroep?

Ouders willen het beste voor hun kind. Opvoeden is vaak al een uitdaging. Voor statushouders is dat een extra grote klus: vanuit twee culturen in een vreemd land met een andere taal. Ze dragen de impact van wat ze hebben meegemaakt met zich mee. Spanning en onzekerheid kunnen opvoeden en de gezinsrelaties onder druk zetten.

Bij een gezinsgroep komen statushouders ouders én kinderen vanuit eenzelfde culturele achtergrond bij elkaar. Ze leren over opvoeden, opgroeien in Nederland in combinatie met het omgaan met mogelijk extra spanningen en wisselen ervaringen uit. De gezinsgroep is preventief: juist als het (nog) niet misgaat, willen we gezinnen alvast helpen versterken. Vergroten van veerkracht, netwerk en bewustwording staan centraal. Herkenning en erkenning kunnen al veel betekenen. De thema’s stemmen we af met de groep. Voorbeelden zijn:

  • het effect van je eigen spanning op je opvoeding en op de kinderen,
  • omgaan met stress,
  • wanneer en waar vraag je hulp,
  • gebruik van je netwerk

De gezinsgroepen van ARQ

ARQ is een specialistisch psychotrauma instituut voor onderzoek, behandeling en preventie. ARQ werkt veel met vluchtelingen en statushouders. Met project FAME hebben we gezinsgroepen opgezet waarmee willen we helpen voorkomen dat mensen uiteindelijk bij ons in de behandelkamers terecht komen.

ARQ doet het niet alleen, maar werkt samen met en traint lokale professionals. In Zwijndrecht zijn er begeleiders van Yulius, het Vivera Sociaal Wijkteam en St.Jong Zwijndrecht. Verder werken we samen met o.a. Vluchtelingenwerk, de gemeente, Diverz, Jong JGZ, Home Start, Kinderopvang en basisscholen.

Welke gezinnen kunnen meedoen?

Ouders die willen leren over omgaan met spanningen bij het opvoeden. Het is de bedoeling dat (waar mogelijk) vaders, moeders en kinderen allemaal meedoen. De jonge kinderen (0-4) spelen onder begeleiding van een oppas. Voor de kinderen vanaf 4/5 jaar zijn er speelse, creatieve maar ook leerzame activiteiten binnen dit thema. Er zijn ook activiteiten voor het hele gezin. De Nederlandse taal is geen belemmering, omdat er cultural mediators meedoen die als tolk optreden en helpen met de culturele vertaalslag van de thema’s. Het is
alleen geen taalcursus! Het is ook geen therapeutische groep of een ‘opvoedcursus’: de focus ligt niet op wat er fout gaat of hoe het moet, maar juist op veerkracht en vertrouwen opbouwen.

De bijeenkomsten

In Zwijndrecht starten twee groepen, een Eritrese en een Syrische groep. De Eritrese groep start op dinsdag 8 maart en de Syrische groep op dinsdag 17 mei. Elke groep komt 6-7 keer bij elkaar, op dinsdagmiddag na
schooltijd. De bijeenkomsten duren ongeveer 2 uur. De tijd wordt nog met de ouders en het team afgestemd.

Wat kunt u doen?

Kent u een gezin, ouder voor wie dit passend zou zijn? Er hoeven (nog) geen problemen in het gezin te zijn. Als u denkt dat extra ondersteuning goed zou zijn, hoeft u alleen te vragen of ouder(s) meer willen weten over bijeenkomsten met andere Eritrese of Syrische ouders. En of u hun telefoonnummer met ons mag delen. Wij bellen hen dan in hun eigen taal, informeren ze verder en nodigen ze uit voor een informatiebijeenkomst.

Heeft u nog vragen of wilt u een gezin of ouder aan ons doorgeven?

U kunt u bellen met of mailen naar:
Monique Haveman
monique@mixsupport.nl of 0634949920.

Op woensdag 16 februari is er om 19.30 uur een online Zoom informatie bijeenkomst voor ouders, ook in het Tigrinya. U kunt eventueel de link opvragen bij Monique

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties